نورپردازی پارکینگ نه فقط به منظور تامین روشنایی بلکه از لحاظ مسائل امنیتی امری ضروری است. یک نورپردازی زیبا همچنین می تواند جذابیت بصری در پارکینگ ایجاد نماید. دو فاکتور روشنایی و امنیت مهم ترین موضوعات در پارکینگ هستند.
پارکینگ های تاریک می توانند عامل بروز تصادف و حادثه باشند و باعث برخورد خودروها با هم دیگر و یا ستون ها و دیوارهای پارکینگ شوند. علاوه بر آن سرقت ها معمولا در پارکینگ های تاریک رخ می دهند.
از این رو بسیار مهم است که از منابع روشنایی مناسب استفاده کرده و فضایی روشن و در عین حال زیبا در پارکینگ خلق نماییم. امروزه نورپردازی در پارکینگ فقط به منظور تامین روشنایی و تنها با چراغ های سقفی سنسور دار صورت نمی گیرد بلکه در ساختمانهای نوساز، انواع نورهای مخفی و تاکیدی را در پارکینگ شاهد هستیم.
فهرست مطالب
اصول نورپردازی پارکینگ
برای پیاده سازی یک سیستم روشنایی مناسب و رعایت اصول در نورپردازی پارکینگ سه موضوع مهم مطرح می گردد. این سه مورد در نورپردازی محیط پارکینگ نقش اساسی و غیر قابل انکار داشته و باید به صورت دقیق بررسی گردند. در ادامه این سه مورد را تجزیه و تحلیل خواهیم کرد:
مصرف انرژی بهینه
همان طور که می دانیم پارکینگ ها بخصوص پارکینگ های عمومی معمولا از نور طبیعی خورشید برخوردار نمی باشند. بنابراین حتما باید نور مصنوعی مناسب برای این فضاها در نظر گرفته شود. این منابع نورانی در تمامی ساعات روز روشن خواهند بود بنابراین مصرف انرژی بهینه در این چراغ ها اولویت اصلی است.
چراغ های مورد استفاده در پارکینگ باید فوق کم مصرف بوده و کمترین میزان انرژی را صرف کنند زیرا در غیر این صورت به دلیل روشن ماندن مداوم هزینه های سرسام آوری را برای قبض برق باید پرداخت نمایید.
توجه به شار نوری
در اکثر پارکینگ ها متاسفانه شار نور جدی گرفته نمی شود. پارکینگ ها معمولا یا این قدر تاریک هستند که مخوف و ترسناک به نظر می رسند یا آن قدر روشن که چشم را می زنند. شار نوری مقدار نور تابش شده از منابع نورانی است که با واحد لومن بیان می گردد.
برای نورپردازی پارکینگ به صورت اصولی باید شار نوری مناسب باشد نه آن قدر کم که فضا کم نور به نظر برسد و نه آن قدر روشن که باعث خیرگی و آسیب به چشم و سردرد شود.
محاسبه روشنایی بر حسب مساحت
قبل از خریداری منابع و تجهیزات نورانی مساحت پارکینگ و نوع متریال به کار رفته در پارکینگ را در نظر گرفته و تعداد چراغ ها را برای ایجاد روشنایی کافی در فضا محاسبه نمایید. طبیعی است که فضاهای بزرگ در پارکینگ احتیاج به چراغ هایی با لومن بیشتر دارند.
بنابراین باید از چراغ هایی با توان مصرفی یا وات بالاتر استفاده نمود. قسمت های پر رفت و آمد در پارکینگ مانند ورودی و خروجی ها نیز به روشنایی بیشتری از فضاهای دیگر پارکینگ نیاز دارند که باید حتما در طراحی و محاسبه تعداد چراغ ها در نظر گرفته شوند.
استانداردی که در نورپردازی پارکینگ ها مطرح است به این صورت بیان می گردد که در پارکینگ های مسکونی به ازای هر 0.9 متر مربع روشنایی 50 لومن کافی است. برای پارکینگ های تجاری نیز میزان روشنایی 300 لومن به ازای هر 0.9 متر مربع توصیه می گردد.
پیشنهاد مطالعه : تفاوت نورپردازی و روشنایی در چیست؟
انواع نورپردازی پارکینگ
تکنیک های نورپردازی در پارکینگ متفاوت هستند و هر کدام دارای فرمول و محاسبات جداگانه ای می باشند. به طور کلی نورپردازی در پارکینگ شامل نورپردازی سقف، ستون ها، کف و دیوارها می باشد. ترکیب چند تکنیک نورپردازی در پارکینگ محیط روشن تر و در عین حال متفاوت تری را ایجاد خواهد نمود.
نورپردازی سقف پارکینگ
نورپردازی سقف بدون شک مهم ترین قسمت نورپردازی پارکینگ بوده و مرجع اصلی تامین روشنایی در پارکینگ می باشد. نورپردازی در پارکینگ بدون نصب چراغ های سقفی در پارکینگ قابل تصور نیست و چراغ های سقفی نقش کلیدی در تامین امنیت پارکینگ دارند.
ستون ها
نورپردازی ستون ها در پارکینگ زمانی اهمیت پیدا می کند که روشنایی عمومی پارکینگ از شار نوری بالایی برخوردار نباشد بنابراین باید ستون های پارکینگ را به نحوی روشن کرد تا احتمال برخورد خودروها به ستون ها به حداقل برسد. برخی از نورپردازی ستون ها همچنین به منظور زیباسازی محیط پارکینگ انجام شده و از نورهای گرم و مخفی در آن ها استفاده می گردد.
کف پارکینگ
نورپردازی کف پارکینگ اگرچه خیلی رایج نیست اما اجرای صحیح آن می تواند محیط متفاوت و خاصی در پارکینگ ایجاد نماید. به عنوان یک ایده می توان استفاده از چراغ های دفنی برای مشخص کردن محدوده پارک هر اتومبیل را مثال زد. نورپردازی کف نباید باعث ایجاد خیرگی در چشم رانندگان و عابران شود.
دیوار پارکینگ
نورپردازی دیوارها در پارکینگ معمولا برای دستیابی به دو هدف انجام می شود. اولین هدف تامین روشنایی کافی برای عدم برخورد خودرو با دیوارهای پارکینگ است که به طور ویژه در پارکینگ هایی با محیط تاریک ترجیح داده می شود.
دومین روش نورپردازی دیوار نصب چراغ های دیواری دکوراتیو و یا ریسه های شلنگی به عنوان نور مخفی است که هم اکنون در ساختمان های نوساز متداول بوده و محیطی دلنشین و مدرن در پارکینگ ایجاد می نماید.
پیشنهاد مطالعه : تفاوت لامپ ال ای دی و کم مصرف
نورپردازی سقف پارکینگ، مهم ترین قسمت پارکینگ
با توجه به توضیحات بالا احتمالا دریافته اید که روشنایی سقف مهم ترین قسمت در نورپردازی پارکینگ است. اکنون می خواهیم تکنیک های مختلف نورپردازی سقف پارکینگ را با هم بررسی نماییم.
نورپردازی محیطی
نورپردازی محیطی در حقیقت نورپردازی عمومی پارکینگ است که باعث روشن شدن کل فضای پارکینگ شده و فاکتور اصلی در نورپردازی این فضا می باشد. در نورپردازی محیطی محاسبه ابعاد پارکینگ و شار نوری مورد نیاز برای خریداری و نصب چراغ های سقفی ضروری است. رعایت اصول و تکنیک های نورپردازی محیطی باعث ایجاد آرامش در رانندگان و عابران خواهد شد.
نورپردازی موضعی
نورپردازی موضعی در پارکینگ عمدتا در قسمت هایی از پارکینگ اجرا می گردد که احتیاج به روشنایی مضاعفی دارند. به طور مثال دیوارهای انتهایی پارکینگ های عمومی با این روش نورپردازی می شوند.
نورپردازی تاکیدی
نورپردازی تاکیدی معمولا با چراغ های هالوژن اجرا می گردد و در مناطقی از پارکینگ که نیاز به تاکید بیشتر وجود دارد پیاده سازی می شود. به طور مثال این نورپردازی برای برجسته سازی محدوده مسیرهای پیاده رو در پارکینگ ترجیح داده می شود.
لوازم نورپردازی مورد نیاز در پارکینگ
بعد از آشنایی با اصول نورپردازی در پارکینگ ها اکنون لوازم و چراغ های مورد نیاز در نورپردازی پارکینگ را نام برده و هر کدام را به صورت جداگانه شرح خواهیم داد.
چراغ خطی
چراغ خطی از مدرن ترین چراغ های مورد استفاده در پارکینگ است و در دو نوع روکار و توکار در پارکینگ ها نصب می گردد. چراغ های خطی از نظر ظاهری چراغ های باریکی هستند که با فناوری دیودهای ساطع کننده نور ساخته شده اند. شار نوری تابیده شده از این چراغ ها بسیار عالی است و دارای مصرف انرژی فوق العاده پایینی می باشند.
چراغ های خطی می توانند در پارکینگ های عمومی و پارکینگ های مسکونی نصب شوند و به دلیل راندمان انرژی فوق العاده هزینه های برق را به صورت قابل ملاحظه ای کاهش می دهند.
طراحی ساده و در عین حال شیک این چراغ ها فضایی مدرن در پارکینگ خلق می کند. توصیه ما این است که برای همپوشانی بهتر چراغ های خطی را به صورت سری با فاصله از هم در سقف پارکینگ نصب نمایید.
جهت مشاهده و خرید انواع چراغ خطی کلیک کنید | ![]() |
لامپ هالوژن
چراغ های هالوژن از پرکاربردترین چراغ ها در نورپردازی پارکینگ ساختمان های مسکونی و تجاری می باشند. هالوژن ها با فاصله های کم از هم دیگر در سقف نصب شده و به عنوان تکمیل کننده روشنایی اصلی پارکینگ و همچنین ایجاد نور تاکیدی در محیط پارکینگ به کار می روند.
نسل اول چراغ های هالوژن دارای عملکرد تخلیه الکتریکی گازی بودند. امروزه چراغ های هالوژن با فناوری SMD و COB نیز تولید می شوند. مصرف برق کم و همچنین تعویض و نصب آسان از مزیت های چراغ های هالوژن در تامین روشنایی پارکینگ است.
جهت مشاهده و خرید انواع لامپ هالوژن کلیک کنید | ![]() |
لامپ کم مصرف
لامپ های کم مصرف از انتخاب های برتر در نورپردازی پارکینگ می باشند. این لامپ ها دارای ویژگی پرتاب نور مناسب بوده و قابلیت نصب در چراغ های سقفی حباب دار پارکینگ را دارا هستند. لامپ های کم مصرف 75 درصد مصرف انرژی پایین تری نسبت به لامپ های رشته ای دارند.
از سوی دیگر لامپ های کم مصرف دارای دمای رنگ نور مناسب به واحد کلوین برای پارکینگ بوده و همچنین دارای دوام بالا می باشند. تنوع این لامپ ها باعث شده است با توان های متفاوت در بازار موجود بوده و برای روشنایی فضاهای مختلف از جمله پارکینگ ها خریداری گردند.
جهت مشاهده و خرید انواع لامپ کم مصرف کلیک کنید | ![]() |
استفاده از سنسور حرکتی
در روشنایی پارکینگ ها نصب سنسور حرکتی یک اصل است که نباید نادیده گرفته شود. برای صرف انرژی کمتر و برای راحتی روشن و خاموش شدن سنسور های حرکتی بسیار کاربردی می باشند.
این سنسور ها معمولا دارای فرستنده و گیرنده مادون قرمز هستند که در صورت تشخیص کوچکترین حرکت چراغ را روشن می نمایند و بعد از مدتی اگر فردی در دید این چراغ ها نباشد خاموش می شوند.
استفاده از چراغ هایی که مجهز به سنسور حرکتی می باشند در نورپردازی پارکینگ باعث می شود به صورت اتوماتیک با تشخیص حرکت روشن شده و خاموش شوند. بنابراین احتیاجی نیست که افراد با کلید این چراغ ها را روشن و خاموش نمایند. از این رو مزیت استفاده از چراغ های سنسوردار در پارکینگ ها غیر قابل انکار است.
مشاوره و خرید لوازم نورپردازی پارکینگ
جهت دریافت مشاوره رایگان و خرید لوازم نورپردازی پارکینگ به سایت حامی نور می تواند مراجعه کنید.