مقالات

علت چشمک زدن لامپ کم مصرف و راهکارهای رفع آن

علت چشمک زدن لامپ کم مصرف

علت چشمک زدن لامپ کم مصرف چیست و چه راهکارهایی برای رفع آن وجود دارد؟ در این مقاله، به این موضوعات خواهیم پرداخت. لامپ های کم مصرف، از دسته لامپ های فلورسنت هستند که با نام لامپ فلورسنت فشرده نیز شناخته می شوند.

روشنایی در این لامپ ها، به روش تخلیه الکتریکی گازی حاصل می گردد. با عبور جریان الکتریکی، اتم های جیوه، تحت تاثیر قرار گرفته و اشعه ماورا، بنفش تولید می شود. با برخورد پرتوهای ماوراء بنفش به فسفر موجود در لامپ، نور مرئی ایجاد می گردد.

لامپ های کم مصرف از لامپ های پرکاربرد هستند و در بسیاری از منازل و فضاهای مختلف استفاده می گردند. یکی از مشکلاتی که در لامپ های کم مصرف، متداول است، چشمک زدن لامپ و چراغ می باشد، اما علت این مشکل چیست؟ با هم بررسی خواهیم کرد.

ترانسفورماتور ها و مشکلات آن

لامپ های کم مصرف، از یک برد تغذیه ساخته شده اند که شامل تعدادی دیود، مقاومت، ترانزیستور، خازن و یک ترانسفورماتور می باشد. ترانسفورماتور موجود در مدار داخلی لامپ کم مصرف، یک سیم پیچ یا ترانس کاهنده ولتاژ است. دلیل چشمک زدن لامپ کم مصرف، ممکن است، به دلیل عملکرد نادرست در ترانس باشد.

ترانسفورماتور، یک قطعه الکترومغناطیسی است که ولتاژ ورودی برق شهر را کاهش می دهد. حال اگر این قطعه، در عملکرد خود، نوسان داشته باشد و ولتاژ خروجی باکیفیتی را تولید نکند، لامپ کم مصرف، شروع به چشمک زدن خواهد کرد.

برای حل این مشکل، لازم است، ترانسفورماتور قدیمی را تعویض نمایید. برد الکتریکی موجود، در قسمت پایه لامپ را خارج نمایید. ترانسفورماتور را به کمک هویه جدا کرده و سپس یک ترانس جدید را بر روی برد لحیم کنید.

علت چشمک زدن چراغ و لامپ

سیم کشی غیر صحیح و اشتباه ( فاز و نول )

مدار سیم کشی لامپ ها و کلید، به این صورت است که فاز را، ابتدا به کلید برق، وصل کرده و فاز برگشتی را به لامپ، وصل می کنند. نول نیز، به صورت مستقیم، به لامپ وصل می شود.

اگر روش صحیح در سیم کشی، رعایت نگردد و فاز به صورت مستقیم، به لامپ متصل شود، لامپ کم مصرف، عملکرد صحیحی نخواهد داشت و شروع به سوسو زدن یا چشمک زدن می کند.

پیشنهاد مطالعه : علت های سوختن لامپ

برای سیم کشی لامپ، همواره از سیم هایی با رنگ استاندارد استفاده نمایید. سیم قرمز، همیشه به عنوان سیم فاز در نظر گرفته می شود و باید به یکی از پایانه های کلید وصل گردد.

سیم برگشتی از کلید نیز، باید به رنگ قرمز باشد. برخی از افراد، سیم برگشتی فاز از کلید به لامپ را، قهوه ای رنگ انتخاب می کنند. سیم آبی نیز، در استاندارد سیم کشی، سیم نول می باشد. سیم نول، باید به صورت مستقیم، به لامپ متصل شود.

از این رو، اگر علت چشمک زدن لامپ کم مصرف، سیم کشی نادرست باشد، چاره ای به غیر از این که، سیم فاز و نول را با هم جا به جا کنید، نخواهید داشت. برای تصحیح سیم کشی، بهتر است، کار را به یک برق کار یا سیم کش ساختمان بسپارید.

دلیل چشمک زدن لامپ کم مصرف

کلید های چراغ دار

کلیدهای چراغ دار، کلیدهایی هستند که شامل یک ال ای دی کوچک، در کلید می باشند. این کلیدها، بدین منظور طراحی شده اند که شما بتوانید، در تاریکی، جای کلید برق را تشخیص داده و برای روش کردن چراغ ها مشکلی نداشته باشید.

مدار داخلی کلیدهای چراغ دار، به این صورت است که چراغ کوچک داخل کلید، با یک مقاومت چند کیلو اهم سری شده است. با وجود این که مدار، جریان کمی می کشد، اما همین جریان کم، می تواند، برای لامپ کم مصرف، اختلال ایجاد کرده و باعث چشمک زدن لامپ کم مصرف شود.

برای حل این مشکل، دو راه، پیش روی شما است، اول این که، کلید برق را عرض کرده و از یک کلید ساده استفاده کنید و دوم این که، لامپ کوچک داخل کلید را جدا کرده و یا اتصالش را قطع نمایید.

برای مشاهده و خرید انواع لامپ کم مصرف کلیک کنیدخرید لامپ کم مصرف

مشکل با دیمر ها

دلیل چشمک زدن لامپ کم مصرف می تواند، کلید دیمر باشد. اجازه دهید، ابتدا ببینم، کلید دیمر چیست؟ دیمر وسیله ای است که به کمک آن می توان، میزان نور منابع روشنایی و چراغ ها را کنترل کرد. دیمرها، دارای انواع گوناگونی هستند و از کلیدهای دیمری خانگی تا دیمرهای صنعتی تولید می شوند.

در مدار داخلی دیمر، یک قطعه الکتریکی به نام تریاک وجود دارد. وظیفه تریاک در کلید دیمر، جلوگیری از ورود مقداری از جریان متناوب برق شهر به چراغ است. دیمر به مانند کلیدهای برق دیگر، به صورت سری، با لامپ ها قرار گرفته و ولتاژ ورودی را کنترل می کند.

مشکل با دیمر ها

دیمر از نظر ظاهری، شبیه به کلیدهای برق معمولی است و اندازه و ابعادی هم اندازه با کلیدهای برق دارد. نحوه سیم کشی دیمر، مثل کلید برق معمولی است، به این صورت که، سیم فاز وارد دیمر شده و فاز برگشتی از دیمر، وارد لامپ می شود. نول نیز به صورت مستقیم، به لامپ وصل می شود.

نکته ای که باید مدنظر قرار دهید، این است که چراغ هایی مانند پروژکتورها یا لامپ های کم مصرف، قابلیت اتصال به دیمر را نداشته و اگر با دیمر استفاده شوند، عملکرد مناسبی نخواهد داشت.

کلیدهای دیمر، حتی اگر تا آخر هم، بسته شده باشند، باز هم مقدار کمی از جریان را، از خود عبور می دهند که برای روشن کردن ضعیف لامپ کم مصرف، کافی است. در نتیجه یک علت چشمک زدن لامپ کم مصرف، قرارگیری لامپ در مدارهای دیمر است. برای رفع مشکل، دیمر را از مدار حذف نموده و کلید برق معمولی در مدار قرار دهید.

پیشنهاد مطالعه : تفاوت لامپ ال ای دی و کم مصرف

سنسور حرکتی غیر سازگار و نامناسب

سنسورهای حرکتی، سنسورهای مادون قرمز یا IR هستند که از دو عدد ال ای دی مادون قرمز فرستنده و گیرنده تشکیل شده اند. در صورتی که مانعی، بین نور ارسالی و دریافتی قرار گیرد، این سنسورها، کوچکترین حرکت را تشخیص داده و لامپ متصل را روشن می کنند.

حال اگر فرستنده و گیرنده مادون قرمز، کار خود را به درستی انجام ندهند و مرتبا، در حال تشخیص حرکت باشند، لامپ متصل به چراغ، شروع به چشمک زدن خواهد کرد. سنسورهای حرکت، باید با کمترین میزان بار، کار کنند. در صورت چشمک زدن سنسور حرکت، لامپ نیز سوسو خواهد زد.

برای برطرف کردن این مشکل، از سنسورهای سازگار کم بار استفاده کنید و یا سنسورها را تعویض نمایید. اگر علت چشمک زدن لامپ کم مصرف سنسورهای نامناسب بود، می توانید، از یک رله، در مدار استفاده کنید. رله سوئیچ، نوسان جریان در ورودی خود را، در خروجی کنترل خواهد کرد، بنابراین چشمک زدن چراغ یا لامپ برطرف خواهد شد.

سنسور حرکتی غیر سازگار

معیوب بودن و یا بی کیفیت بودن لامپ

اگر لامپ کم مصرف شما، از لامپ های کم مصرف ارزان موجود در بازار باشد، احتمال چشمک زدن آن، وجود خواهد داشت. لامپ های کم مصرف بی کیفیت موجود در بازار، دارای برد مدار چاپی و قطعات بی کیفیتی هستند که به سرعت، خراب و معیوب می شوند.

بنابراین اگر میخواهید، لامپ کم مصرف شما، دارای عملکرد درست بوده و عمر مفید بالاتری داشته باشد، از مراکز معتبر، لامپ کم مصرف را خریداری نمایید.

ایراد در عملکرد خازن

معیوب بودن خازن، می تواند، علت چشمک زدن لامپ کم مصرف باشد. مدار داخلی لامپ کم مصرف، یک مدار یکسوساز است که از تعدادی دیود، خازن و ترانزیستور تشکیل شده است. این مدار، نقش یکسوسازی جریان متناوب AC و تبدیل به جریان مستقیم یا DC را بر عهده دارد. جریان مستقیم DC، جریانی است که فقط در یک جهت می تواند، انتقال پیدا کند.

برای عملکرد صحیح در لامپ کم مصرف، مقدار ولتاژ خازن های مدار یکسوساز، باید به مقداری باشد که خازن شارژ شود. بعد از این که لامپ، شروع به روشن شدن کرد، خازن دشارژ می شود.

زمانی که خازن، معیوب باشد، ولتاژ به اندازه کافی، بر روی خازن قرار نگرفته و خازن، به اندازه خیلی کمی، شارژ می شود. در نتیجه، ولتاژ بر روی المان های دیگر مدار تخلیه شده و خازن، دوباره شروع به شارژ شدن مجدد می کند. این شارژ و دشارژ سریع در خازن، علت چشمک زدن لامپ کم مصرف است.

به طور خلاصه باید گفت، اگر خازن، ایراد داشته باشد، مقدار کمی از جریان، به لامپ کم مصرف می رسد و جریان کم، نمی تواند، لامپ را به طور کامل روشن کند، بنابراین باعث چشمک زدن لامپ خواهد شد.

ایراد در عملکرد خازن

اتصالی در کلید

بروز اتصالی های کوچک در کلید برق و یا وجود آب و رطوبت در کلیدها که معمولا در کلیدهای سرویس های بهداشتی و حمام ها رخ می دهد، می تواند، علت چشمک زدن لامپ کم مصرف باشد. برای حل این مشکل، اتصالات کلید برق را بررسی نمایید.

سیم های داخل کلید برق را از نظر اتصال درست، بررسی کرده و به جای چسب برق، از کانکتور یا ترمینال، برای اتصال سیمها در داخل کلید استفاده کنید. چسب برق، بعد از گذشت مدتی، چسبندگی خود را از دست داده و باعث بروز اتصالی های کوچک در داخل کلید می شود. برای حل مشکل رطوبت در داخل کلیدها نیز، فیوز برق را قطع کرده و اتصالات کلید را کاملا خشک کنید.

بهتر است بدانید، طبق مقررات ملی ساختمان، استفاده از کلیدهای برق معمولی، در حمام، سرویس بهداشتی و محیط های مرطوب، ممنوع است، بنابراین از کلید های ضد آب یا به اصطلاح IP دار استفاده نمایید تا شاهد چشمک زدن لامپ کم مصرف نباشید.

1 نظر در “علت چشمک زدن لامپ کم مصرف و راهکارهای رفع آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *